Tak konečne som ho našiel, môj vysnívaný rizling, ktorý by spĺňal všetky moje požiadavky. Všetko, čo sa týka farby, vône, chuti a hlavne dostupnosti (rozumej ceny). Všetci vieme, že kúpiť sa dajú úžasné až nebeské rizlingy, ale to niečo stojí. Ja som túžil po takom, ktorý je nemenej úžasný, ale nevykúpený cenou, rizling za rozumný groš, rizling, ktorý ma proste dostane. A to sa stalo nedávno, po mnohých rokoch hľadania a mnohých fľašiach nesplnených nádejí. A volá sa Jurtschitsch Sonnhof, Platin Riesling 2007 z Rakúskeho Kamptalu.
Spoločnosť Jurtschitsch sa hrdo hlási k svojej minulosti. Každoročne je vyhodnocovaná ako jedna z najlepších rakúskych viníc. Rodinná firma uvádza podľa svojich záznamov zmienku o produkcii vína od roku 1541, založenú dynastiou Babenburgovcov, ktorí vládli Rakúsku pred Habsburgovcami. Impozantné sú hlavne staré vínne pivnice umiestnené 14 metrov pod zemským povrchom. Celé stáročia bola produkcia vína v oblasti pod vplyvom neďalekého Františkánskeho kláštora, ale v roku 1868 získala vinohrady rodina Jurtschitsch. Až dodnes sa celé generácie tej istej rodiny starajú o produkciu vína a v súčasnosti sú to Edwin, Karl a Paul Jurtschitschovci. Obhospodarujú 60 ha viníc a tie zahrňujú:
Zöbinger Heiligenstein (pieskovec s vulkanickými sedimentami), Loiserberg (metamorfické skalné podložie), Ladner (zmes piesočnato-ílovej pôdy), Fahnberg (tenká vrstva pôdy na rulovej hornine), Steinhaus (veľmi skalnatý hon s pieskovým podložím), Dechant (hlboké pôdy), Schenkenbichl (južná čierno-hnedá pôda), Spiegel (južné hlboké pôdy)
Vráťme sa však k môjmu rizlingu. Na prvý pohľad ma opantala jeho ľahučká farba do zelena a vôbec mi už nevadí, že je viditeľná cez biele sklo fľaše (čo pred ochutnaním bol v mojich očiach vždy nedostatok). Vôňa minerálna, svieža, intenzívna, plná citrusov a ananásu. Chuť je ostrá, harmonická s jemným perlením, tak typickým pre mladistvé vína. Víno čisté s nádychom ešte nedozretých, tvrdých broskýň. Ano, tak toto som hľadal…
Tomuto rizlingu odpúšťam fľašu z bieleho skla, odpúšťam šrobovací uzáver a odpustil by som mu aj kopec iných vecí. Len nech je taký, ako som ho pil nedávno…
Biela fľaša- klobúk dole vinárom, ktorí fľašujú biele víno do bielych fliaš. To ukazuje, že sa nemajú za čo hambiť a sú( väčšinou právom) hrdí aj na farbu moku, čo veľa napovedá. Šrobovací uzáver je vec pohľadu- ja ich preferujem, lebo som si na 100% istý, že víno je v poriadku je svieže a nesklame ma. Minule som si otvoril 2 fľaše vína z Piemontu, obidve korkové…..
Na margo vína- dobrý výber.